Hot- en Coldstonemassage

Hot-stone massage en ook Cold-stonemassage kent vele vormen en toepassingsmogelijkheden. Het gaat meestal niet om een op zichzelf staande massage maar om een toevoeging aan een andere massage of behandelingsvorm zoals ontspannings- of sportmassage, lymfedrainage, Shiatsu, aromatherapie of schoonheidsbehandelingen.
Steen heeft als eigenschap warmte lang vast te kunnen houden, daarom worden ze al sinds het ontstaan van de mensheid gebruikt om zich aan te warmen. In Griekse en Romeinse badhuizen werden hooggeplaatste personen ermee gemasseerd omdat spierpijn en ongemakken hiermee verlicht werden. Ook vele andere culturen kenden deze toepassing. Volgens de indianen zijn ze gevormd door de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. In oosterse culturen werden warme stenen gebruikt ter voorkoming en behandeling van ziektes en aandoeningen. Hierbij werden de stenen op acupunctuurplaatsen gelegd en werden strijkbewegingen gemaakt over de meridianen.
De vulkanische stenen, die in grootte variëren van 2 tot 12 centimeter, zijn afgeronde basaltstenen die door invloed van water en zand in de loop der eeuwen glad gepolijst zijn. Ze kunnen koud worden toegepast bij zwellingen maar vooral de warme toepassing is bekend vanwege zijn weldadige effecten. De temperatuur van de stenen die tijdens een Hot-stonemassage worden gebruikt ligt rond de 45°c. De stenen worden in een met water gevulde heater op temperatuur gebracht en gehouden.
De behandeling begint met het plaatsen van een aantal stenen op en naast het lichaam. Na het wennen aan de warmte wordt een olie aangebracht om de stenen tijdens de rustige lange en cirkelvormige strijkingen goed te laten glijden. Net als de meeste massagetechnieken draagt een Hot-stonemassage bij aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam, helpt het gif- en afvalstoffen af te voeren, stimuleert het de organen en raakt het lichaam, en daarmee de geest, in een verbeterde balans. De combinatie van warmte en beweging (thermodynamica) zorgen ervoor dat tijdens de massage ook de dieper liggende weefsels bereikt worden wat de massage erg effectief maakt. Eventueel kan de masseur besluiten om het gebruik van warme stenen af te wisselen met het gebruik van koude teneinde de doorbloeding in het weefsel te verbeteren.
Een Hot-stonemassage is enorm weldadig en kan puur ter ontspanning gegeven worden maar zeker ook worden toegepast bij:
- spanning
- stress (maar niet bij een burn-out)
- spierproblemen (na sport of bij rug- en nekklachten)
- fibromyalgie (als ondersteuning van een therapeutische behandeling)
- gewrichtsproblemen bij arthrose en reuma (mits niet ontstoken)
- slechte doorbloeding

Net als voor elke massage gelden voor Hot- en Coldstonemassage enkele gehele en gedeeltelijke contra-indicaties (zie de algemene massage-uitleg) Raadpleeg bij twijfel altijd uw behandelend arts/specialist en breng de masseur op de hoogte van uw ziektebeelden en medicijngebruik.