Klik hier voor de prijslijst

Kayotima Shiatsu


Er zijn veel speculaties over hoe en wanneer Shiatsu is ontstaan. Sommigen beweren dat Shiatsu 4000 jaar oud is, anderen zeggen dat dit slechts 100 jaar is. Als we ons echter de essentie van Shiatsu realiseren, kunnen we stellen dat Shiatsu eigenlijk tijdloos is. Sinds ongeveer 50 jaar vinden de oosterse geneesmethoden steeds meer hun weg in de westerse wereld. Natuurlijke geneeswijzen zoals acupunctuur, fytotherapie en homeopathie worden min of meer geaccepteerd en regelmatig toegepast in Amerika en Europa. Onder deze methoden valt Shiatsu op als één van de meest praktische, simpele en toch effectieve methoden.

Techniek

Shiatsu is een Japanse massagetechniek en betekent, letterlijk vertaald “vinger- of duimdruk”. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet gegeven worden. Soms wordt er zelfs over iemand gelopen. Door de druk die de behandelaar geeft op het lichaam van de ontvanger, beïnvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen in het lichaam; de meridianen. Deze energiestroom wordt ki genoemd. Het waarbij men vooral gebruik maakt van de duimen maar ook vingers, handpalmen en zelfs ellebogen worden gebruikt. Hierdoor kan de Shiatsu masseur door druk, reacties en veranderingen in het lichaam van de cliënt teweeg kan brengen. Door het uitoefenen van druk kunnen o.a. spanning en vermoeidheid weggenomen worden. De behandeling volgens de Kayotima Shiatsu zoals deze bij Studio Roschar wordt gehanteerd, is zowel op botten, pezen, spieren, bloedvaten, lymfevaten, zenuwstelsel, meridianen als op de psyche gericht en kan zowel op een massagebank als op een speciale vloermat worden uitgevoerd.

Ki

Ki is een oersubsitantie, de levenskracht. Traditioneel wordt in het oosten alles gezien als een vorm van energie. Ki is onzichtbaar, maar de werking van ki kan in het lichaam waargenomen worden. Ki zorgt er bijvoorbeeld voor dat een wond uit zichzelf geneest. Als de ki-stroom geblokkeerd is kan het lichaam ziek worden.

Meridianen

Meridianen zijn de banen waardoor de energie zich in ons lichaam beweegt. Soms komen deze banen overeen met de loop van spieren of bloedvaten. Dit hoeft echter niet. Er zijn twaalf hoofdmeridianen. Iedere meridiaan heeft zijn basis in een orgaan en is hiernaar vernoemd. Een uitzondering is de meridiaan genoemd 3-vervoudigeverwarmer. Deze correspondeert niet met een eigen orgaan maar met bepaalde relaties tussen andere organen en de totale verdeling van energie over het lichaam. De werking van de energie die door een meridiaan loopt komt overeen met de functie van het betreffende orgaan. De dikke darm heeft bijvoorbeeld de functie van het afscheiden van afvalstoffen. Emotioneel heeft de dikke darm ook de functie van afscheid nemen en loslaten. Een verwoed verzamelaar kan last krijgen van constipatie. Ook zaken als een rouwproces, of het uitgeven van een groot geldbedrag kunnen effect hebben op de dikke darm als orgaan of spanning geven in het gebied van de meridiaan.

Toepasbaarheid

Shiatsu kan worden toegepast bij: rug-, nek-, en schouderklachten, maag- en darmstoornissen, ademhalingsklachten, allergische klachten, hormonale- en menstruatieklachten, slaapstoornissen, concentratiestoornissen en psychische disbalans. 

Daarnaast bevordert Shiatsu het algemeen welbevinden. Dit komt tot uiting in het, verminderen of opheffen van hypertonie (verhoogde spierspanning), stimuleren van bloedsomloop en lymfcirculatie, bewerkstelligen van een goede spijsvertering en het regelen van de kliersecretie (afscheiding van door een klier aangemaakte stof, bijvoorbeeld een hormoon). Een Shiatsu-therapeut wijst de Westerse Geneeskunde absoluut niet af, maar is de mening toegedaan dat de Chinese en de Westerse elkaar goed aan kunnen vullen. De werking van Shiatsu kan mede worden verklaard uit het feit dat gedurende de behandeling er uiteraard ook manipulaties plaats vinden van reflexpunten van het centraal zenuwstelsel en het autonoom of vegetatief zenuwstelsel. Daarom kan u een Shiatsu massage ook gewoon “voor het lekker” boeken want na een Shiatsu behandeling voelt u zich prettig en verkwikt!