Wat is Benzoylperoxide?

Benzoylperoxide is een goed bestrijdingsmiddel tegen acne. Het heeft geen ernstige bijwerkingen en is goedkoop in aanschaf. Het is een gel die 2-maal daags plaatselijk wordt opgebracht en alleen op de plekken waar de acne zit

Wat doet het precies?
Benzoylperoxide-gel werkt in op de bovenste huidlaag. Het weekt dit laagje van de huid los en vermindert de overmatige groei hiervan. Bovendien remt het de groei van de acnebacterie. Het zorgt ervoor dat de acne uitdroogt, een wat geschilferde huid is een normaal verschijnsel. Gebruik, na het intrekken van de gel, een crème om dit tegen te gaan.

Wanneer?

Het maakt weinig uit op welk tijdstip u benzoylperoxide op de huid aanbrengt. De gel verbleekt gekleurde kleding en stoffen, dus daar kunt u bij het aanbrengen rekening mee houden (bijvoorbeeld met het beddengoed).

Waarschuwingen en voorzorgen

  • Maak de huid schoon met lauw water voordat u de gel aanbrengt.
  • Smeer de gel in een dunne laag op de aangedane plekken. Masseer hem NIET in!
  • Breng de gel alleen aan op onbeschadigde huid. Vermijd contact met ogen, lippen, neus­ en mondslijmvlies. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
  • Gebruik de gel niet op een beschadigde huid of vlak vóór, tijdens of kort ná het zonnebaden.
  • Het beste kunt u beginnen met een gel met 5% benzoylperoxide, eenmaal per dag. Mocht u overgevoelig voor benzoylperoxide op de huid zijn, dan komt dat in de eerste dagen aan het licht. Na enkele dagen kunt u de gel tweemaal per dag aanbrengen. Na enkele weken kunt u beoordelen of dit voldoende effect heeft. Is dat niet het geval, dan kunt u eventueel overgaan op de sterkere gel van 10%.
  • Indien in de loop van de behandeling bijwerkingen optreden, moet op een gel met een lagere concentratie benzoylperoxide (5%) worden overgegaan of de behandeling worden gestaakt. Raadpleeg zonodig uw apotheek of (huis-)arts.
  • Stop met het gebruik van dit geneesmiddel indien jeuk en zwelling, eventueel in combinatie met vochtafscheiding, optreedt.
  • Niet langdurig gebruiken zonder advies van de (huis-)arts.

Let op: de gel kan een blekende werking hebben op het haar, de wenkbrauwen,kleding en beddengoed

Hoe lang?
Na twee tot drie weken van gebruik kunt u resultaat verwachten. Pas na drie maanden is het effect goed te beoordelen. Als u baat heeft bij de behandeling, kunt u deze het beste voortzetten totdat de acne over is.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan benzoylperoxide op de huid bijwerkingen geven. De belangrijkste zijn huidirritatie, overgevoeligheid voor zonlicht en allergie.

Soms, gedurende de eerste weken van gebruik

  • Irritatie van de huid: u heeft dan last van roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Dit gaat meestal na enkele weken over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met uw arts.

Zelden

  • Overgevoeligheid met huiduitslag, jeuk, zwelling en eventueel vochtafscheiding. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag benzoylperoxide op de huid in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor benzoylperoxide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u benzoylperoxide op de huid niet opnieuw krijgt.

Dit middel kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer zonnebrand op een met zonblock van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.

Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft benzoylperoxide op de huid een wisselwerking met andere medicijnen?

 

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreedt, is: tretinoïne crème (Acid A Vit crème), een middel dat ook wordt gebruikt bij acne. U mag tretinoïne crème en benzoylperoxide huidgel niet tegelijk op de huid aanbrengen. Ze verminderen elkaars werking. Als u het allebei moet gebruiken: smeer de benzoylperoxide-gel overdag en de tretinoïne crème vóór de nacht.

 

Als ik benzoylperoxide op de huid gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten? Bij benzoylperoxide op de huid zijn hiervoor geen beperkingen.

 

 

Kan ik benzoylperoxide op de huid gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

 

U kunt benzoylperoxide op de huid veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Voor het beste resultaat is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:
Was de huid bij voorkeur met niet te heet water en zo min mogelijk met zeep. Na het wassen droog deppen.
Wees spaarzaam met make-up. Cosmetica op waterbasis verdient de voorkeur. Het krabben aan of uitknijpen van puistjes en ’gesloten’ mee-eters (te herkennen aan het geelwitte puntje) kan tot littekens leiden die storender zijn dan de puistjes zelf. ’Open’ mee-eters (te herkennen aan het grijszwarte puntje) kunnen met een
comedonenlepel of met de zijkant van de vingers (met tissue, niet met de nagels) worden verwijderd. Open wel vooraf de poriën door de huid te wassen met lauw water.
Puistjes kunnen verergeren door het gebruik van middelen met een schurende werking op de huid, door krabben/ uitknijpen van beschadigde huid en door overmatig reinigen van de huid. Cosmetica en sommige geneesmiddelen kunnen puistjes verergeren. Ook door spanningen en vlak voor de menstruatie kan een toename van puistjes optreden. Puistjes en mee-eters zijn geen gevolg van slechte hygiëne of een verkeerde voeding.
Klik voor meer informatie hier.

Aanwijzingen voor bewaren en uiterste gebruikstermijn

Bewaren:
Benzoylperoxide-hydrogel in de originele verpakking donker, droog tussen
15-25°C bewaren. Dus niet te warm en niet in de koelkast of vriezer.

Gebruiksdatum:
Benzoylperoxide-hydrogel is houdbaar tot de op de verpakking aangegeven uiterste gebruiksdatum.

Vernietiging:
Gebruikt u de gel niet meer of is de uiterste gebruiksdatum verstreken? Dan kunt u de tube zonder gevaar voor aantasting van het milieu bij het huishoudelijk afval doen. Let op: Zorg dat kinderen en/of huisdieren er niet bij kunnen komen. U kunt deze bijsluiter en het doosje bij het oud papier doen.

Kan ik het zomaar bestellen?
Benzoylperoxide kunt u zonder recept hier bestellen.

Is hiermee mijn acne opgelost?

Nee, dit is een bestrijdingsmiddel. Het zorgt ervoor dat de acne die er op dat moment zit minder wordt of in sommige gevallen geheel verdwijnt. Blijf de huid wel goed verzorgen er is geen garantie dat de acne geheel wegblijft. Ook is het hier natuurlijk afhankelijk van het huidtype of het goed aanslaat, bij de een zal Benzoylperoxide goed werken, terwijl bij de ander de huid alleen wat schilferiger wordt.


Ten slotte:
Bij twijfel kunt u altijd advies vragen bij uw apotheek of (huis-)arts.
Houd dit product altijd buiten het bereik van kinderen.