Een  basisregel in de visagie geld ook bij het aanbrengen van oogschaduw : donkere tinten laten wegvallen en lichte tinten halen naar voren. Experimenteer hiermee en maak gebruik van de volgende trucs.

Mensen met grote ogen kunnen gerust "smokey eyes" uitproberen, immers; donker maakt kleiner. Erg ronde ogen laat je langwerpiger lijken door alleen vanaf het midden naar buiten oogschaduw aan te brengen. Hou bij kleine ogen de hele oogmake-up licht en zacht. Beperk het aanbrengen van een meer uitgesproken kleur dan echt tot het buitenste deel van de arcadeboog en de buitenste ooghoeken. Een wit of heel zacht rose oogpotloodlijntje op de binnenrand van de onderste wimperlijn doet het oog ook groter lijken en accentueert het oogwit.

Bij ver uit elkaar staande ogen wordt ook  in de binnenooghoeken een donkerder tint aangebracht en in de buitenooghoeken slecht een klein beetje, gebruik daar liever wat lichtere tinten. Laat de kleuren wel mooi in elkaar overlopen.

Precies het tegenovergestelde geldt natuurlijk voor dicht op elkaar staande ogen. Een highlighter of lichte oogschaduw in de binnenooghoek en een zwaarder aangezette donkere aan de buitenkant

Breng bij diepliggende ogen een lichte, glanzende oogschaduw over gehele ooglid aan en laat de donkere tint vanuit de buitenooghoek doorlopen in de arcadeboog.  Kleine ogen lijken groter door een lichte oogschaduw vanaf de neusbrug tot het midden van het ooglid aan te brengen. Een donkere kleur vervaag je vanaf het midden schuin naar buiten toe.

Breng bij een groot bewegend ooglid de oogschaduw royaal aan en vervaag de donkerste vanuit de buitenooghoek langs de gehele wimperrand en in de arcadeboog tot aan de binnenooghoek

Overhangende oogleden camoufleer je met twee tinten oogschaduw. De donkere tint breng je aan op het overhangende deel tot aan de wenkbrauw. De lichtere tint komt op het bewegende deel van het ooglid. Gebruik bij hangende oogleden een donkere tint in de buitenooghoeken en laat deze naar boven en buiten toe vervagen. Breng op het bewegende ooglid juist een lichte kleur aan.

Bijziende  brildragers kunnen gerust wat sprekender maar wel lichtgekleurde oogmake-up aanbrengen; hun bril zal de ogen anders kleiner doen lijken. Verzieners kiezen beter rustige en/of donkerder tinten want de brillenglazen zullen de ogen juist vergroten.